Video-Analyse – “Kleine verhalen hebben het grootste effect”

In mijn audio & video-analyse van deze week wil ik jullie graag aan de hand van 2 videofragmenten aantonen dat leiders wel degelijk over verhalen beschikken waarmee ze, meer dan ze zelf vermoeden, emotionele verbondenheid kunnen creëren met hun teams, medewerkers, klanten, leveranciers en andere stakeholders.

Al meer dan 10 jaar begeleid ik bedrijven en hun managers om betere storytellers te worden.

De meest gehoorde opmerking?

Wel deze: “Ik heb geen verhalen, Raf.”
En ook deze variant: “Ik heb geen interessante verhalen te vertellen.”
En als mensen mij echt willen uitdagen dan zeggen ze ook dit wel eens: “wie zit er in godsnaam nu op mijn verhaal te wachten?”.

Ok, I get it… we leven in een tijd van snelle quotes. Politici moeten hun verhaal kwijt kunnen in een korte soundbite.
En ja, ook managers en bedrijfsleiders worden gevraagd om de knepen van de elevator pitch onder de knie te hebben. Daar is op zich niets mis mee want snel tot de essentie komen, is inderdaad een belangrijke vaardigheid.

Maar we leven ook in een tijd waar mensen nood hebben verbondenheid. Aan connectie. Aan communicatie die authentiek is, die je écht raakt en die je aan het denken zet. Het is hier dat verhalen hun reden van bestaan kennen.

Kleine verhalen kunnen een grote impact hebben.
Of zoals Ricky Gervais het zegt: “make the ordinary extraordinary”.


Ik bespreek in deze video-analyse 2 fragmenten:

  • Ricky Gervais (succesvolle acteur) wordt gevraagd naar zijn creatief proces… en hij antwoord met een eenvoudig persoonlijk verhaal (let ook op zijn belangrijke storytellingles op het einde!).
  • Sheryl Sandberg (COO Facebook) laat in haar speech zien hoe je een business punt tot leven kunt laten komen met een krachtig persoonlijk verhaal.

Na het verschijnen van mijn boek “Sterke verhalen, sterke leiders”, ben ik er meer dan ooit van overtuigd dat de wereld nood heeft aan meer authentieke en persoonlijke leiderschapsverhalen.

Vond je deze analyse zinvol, laat van je horen. Alle reacties zijn welkom.
Bedankt alvast en misschien tot een volgende video-analyse.
Raf zijn nieuwe worp: RAAK!

Gericht op de praktijk en meteen praktisch toepasbaar!

BESTEL

Geef een reactie